The latest in Power BI augustus

BI

The latest in Power BI

Steeds meer bedrijven stappen over op Power BI van Microsoft. En steeds meer klanten mogen wij daarin begeleiden. Even wennen natuurlijk, als je zo’n beetje bent vergroeid met Excel. Gelukkig werkt de software heel intuïtief en kun je er snel mee uit de voeten. Power BI groeit voortdurend in mogelijkheden en toepassingen. Daarom delen we regelmatig The latest in Power BI met je.

Modern visual tooltips (preview)

De nieuwe tooltips bevatten analyse-acties voor gegevenspunten en een bijgewerkte stijl die past bij het rapportthema. De layout van de oude tooltip was altijd zoals in de afbeelding. De layout van de nieuwe tooltip verandert mee met het rapportthema. Daarnaast zien we nu in de tooltip de opties Drill down en Drill through. Hierdoor is het niet meer nodig om de opties te raadplegen via de rechtermuisklik

Old tooltip en New tooltip

Het is mogelijk om de layout van de tooltip te personaliseren in het rapporthema, zodat die wordt toegepast op elke pagina van het rapport. Natuurlijk kun je de tooltips ook per visual personaliseren via het formatpaneel.

Background color - Grid layout

Small Multiples: responsiveness and conditional formatting (preview)

Power BI blijft de Small Multiples verbeteren, deze keer met twee updates. Zo wordt de visual nu ondersteund met een responsieve schakelaar. Responsive visuals laten grafiekelementen zoals astitels, assen en legenda langzaam vallen, naarmate hun grootte kleiner wordt. Hierdoor ontstaat meer ruimte voor het plotgebied. Voor Small Multiples zijn de responsieve breekpunten aangepast, om rekening te houden met de mogelijke aanwezigheid van meer dan één plotgebied in de visual. Dit betekent dat visuals met kleine veelvouden over het algemeen eerder beginnen met het verkleinen van de opvulling en het laten vallen van grafiekelementen.

Daarnaast is er nu de mogelijkheid om voorwaardelijke opmaak toe te passen op de achtergrond en de titel. Klik op de fx-knop naast de bijbehorende opties in het opmaakvenster om het dialoogvenster voor voorwaardelijke opmaak te openen. Daar kun je regels instellen waarmee de elementen worden gekleurd.

Datasets discoverability

Heb je als data-eigenaar een geweldige dataset en wil je die delen met de organisatie, dan kun je de dataset op voorhand openbaar maken. Met deze release heb je de mogelijkheid om de dataset te onderschrijven (promoot of certificeer). Dit wil zeggen dat iemand die geen toegang heeft tot de dataset, toegang kan vragen tot de dataset. Op deze manier maak je gegevens toegankelijk voor gebruikers en verminder je tegelijkertijd gegevensduplicatie in de organisatie (gebruikers kunnen de gegevens in Power BI vinden in plaats van ze opnieuw te maken).

Small Multiples

Small Multiples

De Small Multiples visual is voortaan standaard te vinden in Power BI. In de voorgaande maanden is deze visual stapje voor stapje verbeterd en nu heeft Microsoft deze vrijgegeven. Bovendien is het nu mogelijk om de small multiples te sorteren op een measure of de bovenliggende dimensie.

Uitgebreidere conditional formatting

Het voorwaardelijk opmaken van bepaalde elementen uit een visual is nu uitgebreid. Zo kan de voorwaardelijke opmaak nu worden ingesteld voor:

  • Labels van datapunten en totalen
  • Legendatekst
  • Start- en eindpunt op een as
  • Titel, gridlijn en label van de assen
  • Slicer: Kop en schuifbalk
  • KPI-meter: As, startpunt, minimum- en maximumwaarde
  • Multi-row kaart: Titel, data label en categorielabel
  • Funnel: staaflabel en categorie-as.

 

Uitgebreidere conditional formatting

 

Power Automate Visual

De Power Automate visual is nu beschikbaar in het menu met de standaard Power BI-visuals. Voorheen was hij enkel beschikbaar als je in de Power BI-opties onder preview de visual had geactiveerd. De Power Automate Visual kan ook worden benaderd vanuit het bovenste menu onder insert -> Power Automate (preview).

Power Automate en Power Automate 2

Modelweergave

Nieuwe modelweergave

De nieuwe modelweergave is nu standaard zichtbaar. Microsoft heeft de layout geoptimaliseerd zodat datamodellen beter afleesbaar zijn. Verder is een knop toegevoegd waarmee een tabel ingeklapt of uitgeklapt kan worden. Less is more!

 

Dataconnectiviteit

Microsoft heeft een kleine performance update gedaan aan een aantal connectoren. De belangrijkste update omvat het oplossen van een probleem met een verkeerde “COLUMN_SIZE” voor kolommen met het datatype “VARCHAR”. Verder is het nu mogelijk om Power BI te verbinden met Amazon S3 door middel van de Amazon Athena Connector. Erg handig aangezien het Amazon-platform veel wordt gebruikt.

Workspace-menu

In de online omgeving van Power BI (Workspace) heeft Microsoft een kleine uitbreiding van het menu doorgevoerd. Het is nu mogelijk om een dataset aan te klikken en vanuit dit menu een teams chat te openen. Zo kan eenvoudig met collega’s worden gechat terwijl je naar de dataset kijkt.

Workspace 1 en Workspace 2

Verder is het nu mogelijk om vanuit het menu de dataset te vernieuwen of naar de instellingen van de geautomatiseerde refresh te gaan.

Customize shape formatting

Customize shape formatting

Je kan nu de opmaak aanpassen van de vormen die je aan jouw Power BI-rapporten toevoegt! Het uiterlijk van elk van de vormen die je maakt, kan nu worden gewijzigd. Op die manier ben je in staat de rapportages flexibeler te ontwerpen, te structureren en te stylen.

X-axis constant line improvements

Sinds enige tijd is er de mogelijkheid om een constante lijn te plaatsen in de grafieken. Echter was dit niet flexibel. Zo kon je enkel een vast nummer invullen en was het bijvoorbeeld niet mogelijk om deze te koppelen aan een measure. Dat is vanaf nu wel mogelijk! Daarnaast hebben ze ook hier meerdere opties voor opmaak toegevoegd.

New way of expressing Date and DateTime values

Wanneer je voorheen Datum of Datum/Tijd wou specificeren, kon dit enkel met verschillende DAX functies. Momenteel is het ook mogelijk om dit zonder DAX functies te doen. Hiermee kan je direct datums en tijden (tot op de seconde) specificeren in een DAX-query.

Zie het verschil tussen onderstaande, welke hetzelfde resultaat zal geven.

Oude formule:

EVALUATE

FILTER ( FactInternetSales, [OrderDate] > (Date(2015,1,9) + TIME(2,30,0)) && [OrderDate] < (DATE(2015,12,31) + TIME(11,59,59)) )

nieuwe formule:

EVALUATE

FILTER ( FactInternetSales, [OrderDate] > dt"2015-1-9T02:30:00" && [OrderDate] < dt"2015-12-31T11:59:59" )

Balance Sheet Visual by K Team Solutions GmbH (new visual)

Wij houden jou op de hoogte