Data gedreven mobiliteit bij Riemersma Leasing

Riemersma Leasing maakt zich sterk voor mobiliteit in de breedste zin van het woord. “We gaan verder dan leasen”, stelt het bedrijf uit Den Bosch. “Wij geloven dat in vrijheid en met plezier solide mobiliteitsoplossingen ontstaan.” De leasemaatschappij produceert enorm veel data, die ze beter wilden managen om er meer uit te halen. Kasparov Finance & BI ondersteunt de transitie naar een data gedreven organisatie. 
 
Financieel manager Jan-Willem van Leeuwe speelde al langer met de wens om meer op data te sturen. “We zijn geen groot bedrijf, maar we hebben wel 3300 auto’s op de weg. Daarvan weten we alles, elke nieuwe ruitenwisser komt in ons systeem. Data is inherent aan onze business, maar we hebben te weinig kennis en capaciteit om die écht goed te gebruiken. Met 21 medewerkers kunnen we de switch niet op eigen kracht maken.”  
 
Jan-Willem ziet de kwaliteiten van Excel, maar ook de tekortkomingen. “Ik ben er een kei in, maar ik ben ook de grootste tegenstander. Het is foutgevoelig, te persoonsafhankelijk en leent zich lastig voor rapportages. Op al die aspecten is Power BI het tegenovergestelde. Geen fouten in de overdracht tussen mensen, het ververst dagelijks. Dus ik wist al snel dat we daarmee verder wilden. Zonder de middelen om een Power BI-specialist in dienst te nemen, zochten we naar een partner.” 
 
“We wilden de software naar het hart van onze bedrijfsvoering brengen. Kasparov Finance & BI kenden we als klant, we verzorgen het wagenpark, maar nog niet als dé partij die we nodig hadden. In gesprekken voelden we meteen aan dat we samen konden bouwen aan een systeem dat perfect bij ons past. Een kwestie van technologie én finance.”    

Starten met BI, is voor veel financials best een drempel, ervaart Jan-Willem. “Kasparov Finance & BI weet die heel goed te verlagen, door stapsgewijs te werken. Daar houd ik van, met kleine projecten realiseren wat je in je hoofd hebt zitten. We begonnen met BI-rapportages voor sales. Inzicht in orders, klanten, auto’s, heel zichtbaar en voor dagelijks gebruik. We zagen dat ze direct werden opgepikt op de werkvloer. Het tweede project betreft de pipeline, daaruit gaan we veel voorspellende waarde halen.” 

Namens Kasparov Finance & BI begeleidt Puck van Leent de transitie. “Ik spring steeds 1 of 2 weken in om een project op gang te helpen. Dat is goed behapbaar en medewerkers kunnen zo wennen aan de Power BI-software. Je kunt prima klein beginnen, het hoeft geen grote investering te zijn in een compleet data warehouse. Eerst bekijken we de wensen, dan gaan we een project definiëren. Het is mooi om te zien dat de rapportages al centraal staan in vergaderingen van het MT.”   
 
Jan-Willem benadrukt nog dat de introductietraining Power BI (die Kasparov Finance & BI regelmatig organiseert, naast Masterclasses) een eye-opener was. “Daar viel het kwartje en wist ik wat me te doen stond. Voor iedereen die twijfelt over BI is dat een aanrader; ik weet zeker dat de kiem voor heel wat BI-trajecten dáár is gelegd. Zonder die training is de materie en de impact lastig te interpreteren.” 

Wij houden jou op de hoogte